Handige links

ADHD

ANGST

AUTISME

BODY DISMORPHIC DISORDER

BORDERLINE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

 • www.stichtingborderline.nl: Bij de Stichting Borderline kan je terecht voor informatie of advies over borderline persoonlijkheidsstoornis. Je kunt ook contact zoeken met andere mensen met borderline of kijken welke behandelingen er zijn.

DEPRESSIE

 • www.gripopjedip.nl: Een website voor jongeren die al een tijdje niet zo lekker in hun vel zitten. Je kunt er informatie vinden, mailen met een deskundige of een online cursus volgen.
 • www.113online.nl: Hier kan je terecht als je het leven niet meer ziet zitten, of als je bang bent dat iemand in je omgeving denkt aan zelfmoord.
 • www.Depri-en-dan.nl: Op deze multiculturele jongerenwebsite vind je informatie over depressieve gevoelens en wat je er zelf aan kunt doen.

DISSOCIATIEVE IDENTITEITSSTOORNIS

EETSTOORNISSEN

 • www.voedingscentrum.nl: Een leidraad voor gezonde voeding.
 • www.boulimiadebaas.nl: Een site met informatie over boulimia en online hulp.
 • www.proud2bme.nl: Alles voor jongeren over anorexia, boulimia, pro-ana en schoonheid.
 • www.sabn.nl: Stichting Anorexia Boulimia en Nervosa is de enige landelijke patiëntenorganisatie voor eetstoornissen. Een website met informatie over anorexia en boulimia. Als je zelf wat meer informatie wilt omdat je problemen hebt met eten. Maar ook als je iemand anders kent die moeite heeft met eten en die je beter wil begrijpen.
 • www.99gram.nl: Een site voor jongeren over eten, gewicht en uiterlijk.

PSYCHOSE

TRAUMA

VERSLAVING

 • www.drankendrugs.nl: Informatiesite over drank en drugs
 • www.gelukiseenwerkwoord.nl: Zit je niet lekker in je vel? Misschien ga je vaker gezellig wat drinken, rook je ongemerkt meer jointjes of kun je steeds moeilijker slapen zonder dat je een slaap- of kalmeringsmiddel slikt? Je kan dan een verslaving hebben. Lees daar meer over op deze website.

VAN ALLES WAT

 • www.psychischegezondheid.nl: Een site van het fonds psychische gezondheid.
 • www.kopstoring.nl: Een site voor als je een ouder met psychische problemen of een verslaving hebt. Op deze site vind je tips en informatie. Je kunt chatten met een deskundige of lotgenoten ontmoeten op het forum.
 • www.mindyourownlife.nl: Een site over onderwerpen die jij belangrijk vindt, zoals je gevoel en je lijf. Je kunt er praten met deskundigen en andere jongeren. Ook kun je er verhalen en informatie vinden.
 • www.oudersonline.nl: Een website voor ouders.
 • www.pratenonline.nl: Een website voor jongeren vanaf 12 jaar die niet lekker in hun vel zitten. Je kan er informatie vinden of met een hulpverlener chatten.
 • www.webwoud.nl: Deze site is een digitale ontmoetingsplaats waar jongeren met psychische problemen steun bij elkaar kunnen vinden en ervaringen met elkaar kunnen delen via een forum en chatrooms. Daarnaast zijn er twee games ontwikkeld, het Groot ADHD Behendigheidsspel en de Nationale Autisme Quiz.
 • www.mindmasters.nl: Jongeren die denken dat ze een psychische probleem hebben, kunnen op deze site anoniem een mentale check doen.
 • https://www.slachtofferhulp.nl/jongeren: Deze site is voor jongeren die slachtoffer zijn geworden van een misdrijf of verkeersongeluk, een misdaad of ongeluk hebben gezien of iemand kennen die slachtoffer is geworden.
 • www.mondriaankindenjeugd.nl: Met de website en de filmpjes wil zorginstelling Mondriaan jongeren en hun naasten laten zien hoe een behandeling of opname in een psychiatrisch ziekenhuis eruit ziet.
 • www.sociaalopstap.nl: Vind je het moeilijk om een praatje met iemand te maken? Of is het eng om naar een feestje te gaan? Op deze website vind je verhalen over hoe je hier mee om kunt gaan. Je kan ook een eigen stappenplan maken.
 • www.kindenseksualiteit.nl: Informatie over seksuele ontwikkeling bij kinderen van 0 tot 12 jaar.
 • www.bijzonderebroerofzus.nl Heb jij een broer of zus met een chronische ziekte, beperking, psychisch probleem of verslaving? Dan ben je een brus, lees hier waar je moet zijn voor deskundige hulp en meer informatie.

Boeken

* Persoonlijkheidsproblemen/zelfbeeldproblemen

 • H. van Genderen, G. Jacobs & L. Seebauer: Patronen doorbreken. Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen.
 • Y.E. Young & J. Klosko: Leven in je leven. Leer De Valkuilen In Je Leven Herkennen
 • M. de Neef: Negatief Zelfbeeld.
 • B. Brown: De kracht van kwetsbaarheid
 • T.A. Harris: Ik ben o.k. jij bent o.k.
 • E. Eger: De Keuze

* Communicatie


 • M.B. Rosenberg: Geweldloze communicatie; Hoe communicatie anders kan; helder en direct en vooral met aandacht en respect voor beide partijen.

* Ontwikkeling

 • J. Bradshaw: Wanneer koesteren hoop betekent; Het herstellen van de relatie met het kind in jezelf.
 • Alice Miller: Het drama van het begaafde kind. Hoe is psychologisch leed terug te voeren naar gebeurtenissen uit het verleden.

* Relaties

 • Dr. S. Johnson: Houd me vast; Zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie.

* Emoties

 • R.J. Frederick, vertaald door Rogier Poels: Omarm je emoties.
 • A. Dijksterhuis: Het slimme onbewuste; denken met gevoel; over de invloed van ons onbewuste.

* Neurologie

 • Dr. D. Sevan-Schreiber: Uw brein als medicijn; over de genezende kracht van onze hersenen.
 • D. Swaab: Wij zijn ons brein.

 

Apps

Hieronder vindt u verschillende App’s voor verschillende psychische problemen.

ADD8: Deze app is een hulpmiddel bij het je eigen maken van bepaalde nieuwe persoonlijke routines. ADD8 is in eerste instantie ontwikkeld om mensen met ADD of ADHD te helpen hun leven en werk of studie beter te structureren, maar ADD8 is ook een krachtig hulpmiddel voor mensen zonder ADD/ADHD. ADD8 is een verzameling tools die mensen met ADD of ADHD helpen hun gedachten te ordenen. Taken en planningen kunnen met behulp van ADD8 gestructureerd worden uitgevoerd en beheerd. Ook geeft ADD8 inzicht in persoonlijke denkprocessen, waardoor je je bewust wordt van bepaalde denkfouten, zodat die in de toekomst eerder herkend en dus voorkomen kunnen worden.

Farmacotherapeutisch Kompas: De geneesmiddelteksten uit het Farmacotherapeutisch Kompas zijn nu gratis beschikbaar als applicatie voor iPhone en iPad en zelfs offline te gebruiken. Elke drie maanden wordt de applicatie geactualiseerd. De applicatie is bedoeld voor alle medische voorschrijvers en afleveraars van geneesmiddelen en zij die hiervoor worden opgeleid, zoals: studenten, co-assistenten, huisartsen (in opleiding), specialisten (in opleiding), tandartsen (in opleiding), (ziekenhuis)apothekers (in opleiding), POHʼers, Nurse practioners, Apothekersassistenten etc. Deze applicatie is ontwikkeld door Appit in opdracht van het College voor zorgverzekeringen.

G-schema: Een eenvoudige gratis app voor de iPhone en Android die je kunt gebruiken om je gedachten op te schrijven en ze op basis daarvan uit te dagen. G-schema is gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie.

Icouch: Is een goed doorontwikkelde Engelstalige app voor de iPhone die je kunt gebruiken om je gedachten op te schrijven en ze op basis daarvan uit te dagen. Icouch is gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie.

MedAlert: Deze medicijnapp, ontwikkeld door GGZ Friesland, dient als herinneringssysteem om de therapietrouw te bevorderen. Wanneer je een herinnering instelt, kan hij aangeven welk medicijn en welke dosis je moet innemen, wanneer en hoe vaak. Zodra je medicijnen moet innemen, geeft de iPhone een melding. De MedAlert biedt daarnaast nog veel extra’s, zie hiervoor de website van GGZ Friesland. Er wordt momenteel ook een Android-variant ontwikkeld en voor mensen zonder smartphone is er de website http://www.medalert.nl/.

MedDossier: Met de MedDossier app kun je je eigen medisch dossier bijhouden. Donorgegevens, medicijngebruik en belangrijke telefoonnummers kunnen eenvoudig worden opgeslagen. Ook medische bijzonderheden, zoals allergie informatie, bloedgroep of een chronische aandoening kunnen worden toegevoegd. De app is geschikt voor de iPhone. Een Android en Windows Mobile 7 versie is in ontwikkeling.

Start&Stop antidepressiva: Deze app is een hulpmiddel bij het starten of stoppen met medicijnen. Het onafhankelijke Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft de app ontwikkeld, zorgverzekeraar Menzis heeft de app gefinancierd. Bij het starten en stoppen van antidepressiva kunnen problemen optreden, zoals bijwerkingen en afbouwverschijnselen. De app gaat in op deze problemen en geeft advies over wat je moet doen. Tevens kun je met de MoodMeter je stemming bijhouden. Via www.startenstop.nl is de app gratis te downloaden. De app is geschikt voor iPhone, iPod touch of iPad.

SociaalOpStap: Deze app, mede ontwikkeld door het Landelijk Netwerk Autisme, is een nieuwe dienst speciaal voor autistische jongeren. De applicatie geeft jongeren de mogelijkheid hun mobieltje te raadplegen wanneer zij onverwachte situaties in het sociale leven tegenkomen. Met een website applicatie en een gratis Android applicatie op de Smartphone zijn de sociale verhalen en sociale stappenplannen voortaan online te raadplegen. Meer informatie op http://www.landelijknetwerkautisme.nl/index.php?pid=305.

Therappi Stemming: App voor iPhone, iPod en iPad voor de behandeling van depressieve klachten. Depressieve gevoelens hangen samen met negatief denken en passief gedrag. Via Therappi Stemming leer je meer over depressieve klachten. Je leert je negatieve gedachten te herkennen en uit te dagen. Je zet er reële gedachten voor in de plaats. Daardoor ga je je beter voelen en krijg je weer zin om dingen te doen. Met de Dagelijkse en Wekelijkse Stemmingsmeter houd je bij hoe je je voelt. Je krijgt zo een goed beeld van hoe het met je gaat. De app werkt volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie. Therappi Stemming is de eerste app van MoleMann Mental Health en is gratis te downloaden. http://www.molemann.nl/e-health/iphone-applicatie-therappi
PsyQuin zelfhulpapp: De zelfhulp app van Psyquin biedt uitkomst bij lichte psychische klachten. De smartphone app is uitgebracht voor Android toestellen. De (Android) app geeft toegang tot leermodules, die bestaan uit afzonderlijke sessies en een dagboekfunctie. Standaard krijg je met de app toegang tot het timemanagement dagboek. Indien u één van de uitgebreide zelfhulpmodules van Psyquin wilt volgen moet u deze aanschaffen via de website van PsyQuin. http://www.psyquin.nl/

VERGOEDING, EIGEN RISICO & TARIEF

Alles over de kosten

WACHTEN!?
WAT NU?

Wat kun je nu direct doen

BOEKEN, APPS, E-HEALTH EN LINKS

Handig om te weten

De WGBO &
PRIVACY

Het fundament van ons contact